Sajtótájékoztató BTF 2019

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. A nemzetközi kulturális esemény idén a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét február 15-én - jelentette be Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivált ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.

Reflektorfényben a táncművészet Magyarországon! 24 előadás 9 premier a Budapest Táncfesztiválon


Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. A nemzetközi kulturális esemény idén a Nemzeti Táncszínház új épületének ünnepélyes megnyitójával veszi kezdetét február 15-én - jelentette be Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója a fesztivált ismertető sajtótájékoztatón Budapesten.


A tánc fővárosa lesz két hétig Budapest: optikai csalódás, Leonard Cohen dalai, Bulgakov és Chagallinspirációk - csak néhány érdekesség a 2019-es Budapest Táncfesztivál előadásai közül, amelynekkeretében Kanada, Franciaország és Svájc legnevesebb táncegyüttesei és a legnagyobb magyartánctársulatok a klasszikustól a legmodernebb stílusig összesen 24 előadással várják az érdeklődőket

.Az idei fesztivál amiatt is különleges lesz, mert február 15-én nyílik meg a Nemzeti Táncszínház újépülete, amelynek köszönhetően ismét lesz szentélye a táncnak hazánkban. Az egy hónap múlvamegnyíló létesítmény a budapesti Millenáris Parkban kapott helyet. Az egykori ipari épületet kifejezettentáncelőadásokra tervezték át, így a nemzetközi szinten is kimagasló magyar táncegyüttesek egyelsőrangú, a táncműfajt speciálisan kiszolgáló játszóhelyen mutathatják be a jövőben produkcióikat. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak is megfelelő színház nagyteremében 368, míg kistermében 120 művészetet kedvelő néző foglalhat helyet. A ZDA – Zoboki Építésziroda által tervezett, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben kiemelkedőnek számít a pillérek nélküli előcsarnoki tér felett ’lebegő’ kisterem a maga 1500 tonnányi vasbeton szerkezetével.

A fesztivál nemzetközi sztárvendégei a BJM - Les Ballets Jazz de Montréal, akik Leonard Cohen, Kanadaegyik legnagyobb zenei nagykövetének dalait öntik mozdulatokba, három nemzetközileg elismertkoreográfus segítségével. Emellett a svájci Philippe Saire, a kísérleti koreográfia és a képzőművészetegyik kiemelkedő alakja két előadással érkezik Budapestre. A gyermekeknek készült Hocus Pocus aképek hatalmán, mágiáján és az általuk kiváltott érzéseken alapul, míg a Vacuum című darabjában azoptikai csalódás és két táncos testének kis részei egyfajta képgalériát alkotnak, amelyben számos kiválófestő és alkotó művét megtalálhatjuk, Rembrandttól Bill Violán át Caravaggioig.

A Magyarországon először fellépő, a kortárs tánccal átszőtt hip-hop formanyelvét használó CompanyWang Ramirez produkciójában öt táncos, egy hatodik, titokzatos személy, valamint egy fehér és szinte átlátszó gömb kelt igazán meglepő hatást a Nemzeti Táncszínház színpadán. - mondta Ertl Péter.Hozzátette: A külföldi társulatok előadása mellett öt nagy hazai együttes bemutatója is színesíti a választékot.

A Táncfesztivál a Győri Balett legújabb, a Passage címet viselő premierjével indul, kiegészülve a LisztFerenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarával a Nemzeti Táncszínház nagyszínpadán, illetve a PianoPlayscímű etűdök, amelyben Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész közreműködik. Majd aKecskemét City Balett Traviatája ifjabb Alexander Dumas regényét „A kaméliás hölgy” örök klasszikusátés Verdi csodálatos operáját egyesíti a tánc formanyelvével. A Miskolci Balett a filmtörténet egyiklegnagyobb alkotását, Truman Capote kisregényét és az Audrey Hepburn főszereplésével készült filmetveszi alapul legújabb, Álom luxuskivitelben című bemutatójához. A Székesfehérvári Balett Színházalkotásában a társulat mellett két egyedülálló, gazdag életutat, egyúttal művészi pályát bejárt, művészihivatásukban jelenleg is aktív táncművész - Lőrinc Katalin és Krámer György - és egy különlegestehetségű, kreatív zeneművész, Lőrinszky Attila lépnek színpadra. A Szegedi Kortárs Balett JuronicsTamás új koreográfiáját, a Credot táncolja, amely a Grammy-díjas Arvo Pärt karrierjének legfontosabb éslegdrámaibb kollázs darabja. A Budapest Táncszínház pedig Zachár Lóránd darabját mutatja be, amelyetBulgakov és Chagall munkássága inspirált.

Természetesen balett sztárok is szerepelnek a programban – hangsúlyozta Ertl Péter. A Magyar NemzetiBalett Turning point című gálaműsora az együttes klasszikus repertoárjából ad válogatást, míg aThreestyle című új modern estje három meghatározó koreográfus-egyéniség Hans van Manen, SharonEyal, William Forsythe) munkáját mutatja be.

Kuriózumként egy néptánc produkció is szerepel a fesztivál műsorán, a Magyar Nemzeti Táncegyütteslátványos táncképekkel, megható lírai pillanatokkal, az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettelidézi fel a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit a Magyarhősök, csaták és szerelmek című bemutatójukban.

Fiatal tehetségekből sem lesz hiány, az Imre Zoltán Program keretében négy ifjú alkotóművészmutatkozik be a fesztivál keretében. Cuhorka Emese–Molnár Csaba Mestermunka, Antal-Jobbágy-PálAkkor majd a gólya, a DART Társulat Alpha és Mádi László Térfalók című produkcióit láthatják azérdeklődők a Nemzeti Táncszínház Kistermében.Végül, de nem utolsó sorban, két Lábán-díjas előadást is műsorra tűzünk, Goda Gábor Cseppkánonrendezése 2015. évi legjobb kortárs táncelőadásként, a magyar színházi élet egyik meghatározó,független csapata, a Forte Társulat V. Vonósnégyes/ Concerto című műve pedig 2017-ben nyert LábánRudolf díjat

Letölthető sajtóanyag és fotók

További sajtóinformációk, interjúegyeztetés:

Hóbor Helga 06-30-815-3577

hobor.helga@tancszinhaz.hu

06-30/832-66-11;

info@preport.eu

« August 2019 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
31 29 30 31
01
02
03
04
32
05
06
07
08
09
10
11
33
12
13
14
15
16
17
18
34
19
20
21
22
23
24
25
35
26
27
28
29
30
31
1