Magyar Táncművészeti Főiskola

PDF download
Print
Címkék:

Az 1950-ben alapított 63 éves intézmény Balettintézet néven az Operaházzal szemben, a Drechsler Palotában kezdte meg működését elsősorban azzal a céllal, hogy az orosz Vaganova-technikára alapozva utánpótlást biztosítson az Operaház balett társulata számára. Jelenleg a művészképző szakirányon (klasszikus balett, néptánc, kortárs) több mint kétszáz növendék tanul. A klasszikus balett művészképzés hat évig tartó előkészítő évfolyamaiba 10 éves kortól lehet jelentkezni, a néptánc és modern szakirányon pedig a két évig tartó előkészítőbe a 14. életév után lehet felvételizni.  Az intézmény sajátos képzési rendszerében a felsőfokú táncművészképzés igen korán, 16 éves korban kezdődik és három évig tart. A néptánc és modern tánc szakirányon kétévenként indul képzés.

Az intézmény oktatási tevékenységének másik pillére a táncpedagógusok, táncos és próbavezetők, koreográfusok, valamint táncelméleti és kutatási szakemberek képzése. Ezeken a felsőoktatási szakokon több mint 400-an tanulnak.
Az oktatók száma 200 fő fölötti, 38 a szakoktató művésztanár. A főiskola mintegy100 fős kollégiumban biztosítja a növendékek és hallgatók bentlakásos elhelyezését.

Az MTF nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a külföldi hallgatók aránya magas, évente mintegy 30 fő. A főleg klasszikus balett szakirányon tanulók Japánból, a skandináv országokból, Ausztráliából, Szlovéniából, Olaszországból érkeznek.
A művészeti oktatás szerves része a színpadi jártasság kialakítása, amit az intézmény ifj. Nagy Zoltánról elnevezett házi színpada, a hozzá kapcsolódó gazdag jelmez és díszlettára biztosít. A komplex, felújított, légkondicionált játszótér nemcsak gyakorlóteret ad, hanem rendszeres, közönség által is látogatott előadássorozatok színtere. Ezek közül a téli ünnepi időszak Diótörő előadásai, a hazai néptánc kincset bemutató összeállítások, a klasszikus balett repertoár művek legszebb darabjai a legkedveltebbek, amelyek látogatása nemegyszer általános és középiskolai osztályok oktatási programjába is beleilleszkedik.

A Magyar Táncművészeti Főiskola diplomája kelendő a társulatok és színházak számára bel- és külföldön egyyaránt. A végzősök zöme már közvetlenül a termi képesítő vizsgák után szerződés ajánlatot kap. A hazai nagy együtteseken kívül (Nemzeti Balett, Győri Balett, Pécsi Balett),    Európa neves társulatai ( Rigai Nemzeti Balett, Wiener Staatsoper, Kassai Nemzeti Színház Balett Társulata, Horvát Nemzeti Balett, a svájci Neuhausen Cinevox Junior Company, a lengyel Lódzi Balett) és az amerikai Boston Balett is szívesen leszerződteti a Táncművészeti Főiskola végzőseit.           
Az MTF az utóbbi időben kilépett az intézmény falai közül és sikeres projektek keretében népszerű közösségi helyeken (plaza-flashmobok, köztéri megjelenések) és plattformokon, közösségi internet ( facebook) és médiafelületeken is népszerűsíti a táncművészetet.

Rektor:Szakály György

www.mtf.hu,
www.facebook.com/pages/Magyar-Táncművészeti-Főiskola« February 2019 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
05 28 29 30 31
01
02
03
06
04
05
06
07
08
09
10
07
11
12
13
14
15
16
17
08
18
19
20
21
22
23
24
09
25
26
27
28
1 2 3