Press Room
április 29. sajtótájékoztató
Két nemzetközi produkció, két gálaműsor és egy budapesti bemutató szerepel az április 27-május 3. között megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A nemzetközi kortárs táncélet egyik különleges alakja, Hofesh Shechter társulata, valamint a spanyol flamenco virtuóz Rojas&Rodriguez / Nuevo Ballet Espanol lép fel a programban, amelynek része lesz a Szegedi Kortárs Balett Insomnia című előadásának budapesti bemutatója, a Tánc Világnapi Gála és 65. évfordulóját ünneplő Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi táncgálája is.
Kétnapos konferenciát szervez TEST víziók címmel a Nemzeti Táncszínház, február 26-án és 27-én az Átrium Film-Színházban. A program fókuszában az emberi test problematikája áll, amelyhez a legkülönbözőbb társadalmi és művészeti szakterületek képviselői kapcsolódnak előadásukkal. Szöllősi Géza az állati szövetből varrt női torzóiról, Oltai Kata a cirkuszművészetben alkalmazott deformált és transzformált testekről, Jákfalvi Magdolna a színházi gyakorlatról, Rényi András El Kazovszij performanszairól, Lakatos János a modern tánc és az anatómia kapcsolatáról, Fiath Titanilla pedig a börtönökben fogvatartottak testképéről tart előadást. Fellép Gergye Krisztián és Fehér Ferenc. A rendezvény moderátora Lévai Balázs.
Szakály György Kossuth-, Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész alakítja Pier Paolo Pasolinit a művészikon halálának évfordulójára készülő kortárs testjáték, amely Szemán Béla rendezésében kerül bemutatásra december 17-én, a Nemzeti Táncszínház szervezésében az intézmény alternatív játszóhelyén, a Marczi Közösségi Tér színpadá.
Apropó, Amerika! (Budapest, 2014. szeptember 25.) A Tünet Együttes meghívást kapott New Jersey jelentős színházától, az Alexander Kasser Theatertől, ahol ősszel négy alkalommal, 2014. október 16-19. között játsszák Apropó című előadásukat. Az előadást a hazai közönség az Átrium Film-Színházban láthatja 2014. szeptember 29. hétfőn 20.00 órától.
(Budapest- 2014.szeptember 09.) A Keszthelyi Táncpanoráma a Nemzeti Táncszínház és a keszthelyi Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös szervezésében kerül megrendezésre immáron 12. alkalommal. A táncfesztiválon idén a Bozsik Yvette Társulat, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Szegedi Kortárs Balett állít színpadra darabot, kiegészítő programként pedig Dusa Gábor fotóművész kiállítását és Lakatos Lakijani János szórakoztató tánctörténeti prezishowját élvezheti a régi táncszerető közönsége.
(Budapest, augusztus 27.) Utcabál, koncertek, gyermekprogramok, gasztro utca, valamint a Nemzeti Táncszínház szervezésében táncelőadások és táncházak várják augusztus utolsó hétvégéjén mindazokat, akik az I. kerületi Várkert Bazár megnyitóját választják a főváros kulturális kínálatából. A Pesti Vigadó elől ingyenes hajójárat is indul a helyszínre. A programokra a belépés díjtalan.
(Budapest-2014. augusztus 26.) A Zsidó Nyári Fesztivál programjának keretében kerül bemutatásra szeptember 2-án a Budapest Táncszínház Kislányom, Anne Frank című táncelőadása, amelynek különlegessége, hogy az irodalom és a tánc formanyelvén egyensúlyozva viszi színpadra ennek az életszerető kislánynak az élettörténetét. Ottó Frank szerepében Gállfi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt láthatják, míg Anne Frankot Sághy Alexandra ,,Az évad legjobb táncművésze 2013" táncolja.
(2014. augusztus 01. Budapest) A Kormány 1435/2014. (VII. 31.) határozata rendelkezik a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításáról. Ennek értelmében a Nemzeti Táncszínház új játszóhelye a Millenáris Teátrum. A 2014/15-ös évad zavartalan lefolytatása érdekében a Kormány 293,0 millió forint többletforrás biztosít a Nemzeti Táncszínház részére. Az előadások a Művészetek Palotája Fesztivál Színháza mellett alternatív helyszíneken kerülnek megrendezésre a Millenáris Teátrum átépítésének ideje alatt.
(Budapest., 2014. július 15.) A világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége, a Morgan Stanley csatlakozott a magyar modern- és tradicionális táncművészet őrzője, a Nemzeti Táncszínház támogatói közé. A globális vállalat ez évben a ,,Táncestek a Karmelita Udvarban" című nyári, szabadtéri programsorozatot támogatja, amely június 21.-augusztus 18. között kerül megrendezésre.
(Budapest, 2014. június 13. péntek) A Nemzeti Táncszínház székhelyét érintő kormányszóvivői bejelentés kapcsán az elmúlt napokban több sajtómegkeresés érkezett az intézmény vezetéséhez. A Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, Ertl Péter jelenleg a 45. Kuopioi Táncfesztiválon tartózkodik. A fesztivál után áll a sajtó rendelkezésére.
Hagyományainkhoz híven idén is megrendezésre kerül a Táncestek a Karmelita Udvarban című programsorozat. Több mint két héten át a táncművészet több műfajában láthatnak előadásokat a Budai Vár egyik legimpozánsabb udvarában.
(2014. május 12. Budapest) - Minden páros évben, 2002 óta, május elején az ország legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai egy hétig Kaposváron vendégeskednek az ország legnagyobb fesztiválján, ahol a legjobb előadások számára, műfaji korlátok nélkül biztosítják a bemutatkozás lehetőségét. A szemle versenyprogramjába beválogatták a Nemzeti Táncszínház tánc/színházi nevelési programját, amelynek szakmai partnerei a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház, s amely elhozta a legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet Köznevelési Díjat a Kaposvári ASITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.
Az estét a négy koreográfus által készített és előadott szólódarabok teszik kerekké, betekintést engedve az alkotók egyéni nyelvezetébe is.
A Szent András Általános Iskola 222 tanulója és húsz fős kísérője számára tette lehetővé a GGTánc Eger, Hamupipőke című gyermekelőadásának megtekintését az A-HÍD Építő Zrt. március 19-én. 10.30-kor. A vállalat 200 ezer forinttal támogatta az általános iskolások kulturális programját.
(Budapest, 2014. március 19. szerda) A világhírű koreográfus, Jiří Kylián East Shadow című előadása lesz az idei Budapest Táncfesztivál sztárprodukciója. A Nemzeti Táncszínház által szervezett rangos táncéleti esemény 2014. április 22-29. között kerül megrendezésre.
« July 2019 »
Hét H K Sze Cs P Sz V
27
01
02
03
04
05
06
07
28
08
09
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
1 2 3 4